Miljøstasjon
Vi tar imot avfall til egensortering ved miljøstasjonen fra næringskunder med mindre leveranser.
Næringskunder som leverer avfall til miljøstasjonen registreres på vekta før og etter tømming. Faste kunder kan få veiekort som brukes ved levering. Pris for levering av avfall til miljøstasjonen er i dag 1375,-/tonn + mva (2018 regulert). Ved levering av gratis fraksjoner, må disse leveres separat for fri levering.
Per i dag er det fri levering av EE-avfall, metall og hageavfall. For at det skal være gratis å levere EE-avfall så må dette være ferdig sortert. F.eks lysstoffrør skal være tatt ut av lysarmaturen, inkl. solseng.
Vi kan også ta imot mindre mengder farlig avfall fra næringskunder, men husk at farlig avfall alltid må være deklarert før levering. Det må gis beskjed i kundemottaket dersom dere har med farlig avfall. Les mer om levering av farlig avfall her.
Ordinært avfall
- Avfall som ikke er klassifisert som farlig avfall, og som ikke overskrider grenseverdiene for utlekkingspotensial for ordinært avfall (se Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.3.1).
- Stabilt, ikke-reaktivt farlig avfall med utlekkingsegenskaper tilsvarende de ordinære avfallstypene. Dette farlige avfallet skal ikke deponeres sammen med biologisk nedbrytbart avfall.
- Lett forurensede masser tilsvarende tilstandsklasse 2-5 hvor det foreligger analyser for vurdering opp mot Avfallsforskriften kap. 11. Se forklaring under basiskarakterisering.
Innholdet av organisk karbon (TOC) kan ikke overstige 10%, men det er likevel tillatt å deponere følgende:
- Gateoppsop
- Forurenset jord og forurensede muddermasser
- Ristegods, silgods og sandfangavfall fra avløpsrenseanlegg
- Avløpsslam som ikke tilfredstiller kvalitetskrevene for gjødselvarer
Følgende avfallsfraksjoner er forbudt å deponere ihht. Avfallsforskriften, kapittel 9, §9.4:
a) Biologisk nedbrytbar avfall
b) Flytende avfall
c) Avfall som er eksplosivt, radioaktivt, brannfarlig eller reaktivt
d) Smittefarlig
e) Kasserte dekk (hele eller kvernede)
f) Enhver annen type avfall som ikke oppfyller kriteriene for mottak av avfall, jf. vedlegg II til dette kapittelet
Inert avfall
- Masser klassifisert som inerte. Eksempelvis; ren jord, betong, murstein og takstein.
- Massene skal ikke overstige normverdiene gitt i Forurensningsforskriften, Del 1, Kap. 2, Vedleggg 1 eller eventuelt konsentrasjonsgrensene gitt i Avfallsforskriften kap. 14A, §14a-4.
- Massens innhold av organisk karbon (TOC) kan ikke overstige 3%.
- Grenseverdiene for utlekkingspotensial for inert avfall kan ikke overskrides (se Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.1.1 og Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.1.2.
Inert avfall er stabilt avfall som ikke gjennomgår noe betydelig fysisk, kjemisk eller biologisk omdanning (se Avfallsforskriften kap. 9, §9-3). Opplysninger om avfallets sammensetning og utlekkingpotensial skal underbygges med testing. Testing kreves likevel ikke dersom det stammer fra en og samme kilde og er klassifisert som inert avfall i en av følgende avfallskoder:
Farlig stabilt avfall
Farlig avfall som er stabilt og har et utlekkingspotensial som ikke vil forverres på lang sikt under normale deponiforhold, kan deponeres i en deponicelle for ordinært avfall forutsatt at avfallet ikke overskrider følgende grenseverdier for utlekkingspotensial (se Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.3.1 og Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.3.2).
Må avklares gjennom en utlekkingstest.
Asbest
Asbest skal pakkes inn i to lag med bygningsplast og skal være tydelig merket "asbest" før det leveres på gjenvinningsstasjonen.
For mer informasjon om f.eks materialer som kan inneholde asbest, se Sortere.no