Basiskarakterisering
Vær oppmerksom på følgende:
Tabellen på side 17 i "Veilederen for basiskarakterisering og mottakskontroll av avfall til deponi" refererer til en tabell fra Miljødirektoratets veileder "Helsebaserte tilstandsklasser for forurenset grunn". Tilstandsklassene viser til hvilke nivåer av miljøgifter i jord som kan aksepteres ut fra en helsevurdering ved graving, bygging og oppryddning.
Karakterisering av avfallet og deponikategorisering bestemmes ikke utifra helsebaserte tilstandsklasser, men i henhold til normverdiene gitt i Forurensningsforskriften og grenseverdiene for farlig avfall gitt i Avfallsforskriften kap. 11.
Hva er en basiskarakterisering?
En basiskarakterisering kan sees på som en opplysningsrapport som forteller oss noe om egenskapet til avfallet. Er avfallet farlig, og har den et utlekkingspotensiale på sikt som har en negativ effekt på miljøet og menneskene rundt oss?
Det er ikke avfallsmottaker, men avfallsprodusenten som er ansvarlig for å vurdere om avfallet skal anses som farlig. En rapport kan settes opp i samsvar med kriterier listet i avfallsforskriften § 9-11, jf. vedlegg II, pkt. 1.1, og rapporten og eventuelle analyser skal oppbevares av avfallsprodusenten så lenge avfallet produseres, og deretter i minst 10 år!
Vi forstår at våre krav, tillatelser og tilknyttede regelverk ikke alltid er så lett å forstå for avfallsprodusentene, og vi bistår derfor gjerne i prosessen med å få på plass tilstrekkelig informasjon før deponering kan finne sted. I tilfeller der deponering hos oss ikke kan finne sted, bistår vi så langt vi kan i å hjelpe med å finne korrekt nedstrømsløsning for ditt avfall.
Hva gjør vi med basiskarakteriseringsskjemaet?
Skjema for basiskarakterisering skal sendes til oss i forkant av leveranse, eller senest leveres inn i mottaket ved ankomst gitt at avfallet er klarert for deponering i forkant. Vi vil arkivere skjemaet, og oppbevare det i hele deponiets levetid og i etterdriftsfasen av deponiet. På etterspørsel ved evt. tilsyn vil dokumentet bli fremlagt som bevis på at avfallet ikke har egenskaper som overskrider våre krav i gitte tilltalser og forskrifter.
NB! Dersom det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon ved leveranse til deponi, eller det oppdages mangler/avvik under leveransen gjennom vår mottakskontroll, vil vi forbeholde oss retten til å avvise avfallet. Vi plikter i så tilfelle å melde ifra til Statsforvalter om at avfallet er avvist, slik at det sikres at avfallet går inn i korrekt nedstrømsløsning.
Mottakskontrollen består av verifisering av mottatt dokumentasjon, og visuell kontroll av hvert lass. Stikkprøver tas av enkelte leveranser.
Sorterbart restavfall kan tas i mot til forbehandling/sortering i egen sorteringshall. Se mer informasjon om dette under Avfall til sortering.
Ordinært avfall
- Avfall som ikke er klassifisert som farlig avfall, og som ikke overskrider grenseverdiene for utlekkingspotensial for ordinært avfall (se Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.3.1).
- Stabilt, ikke-reaktivt farlig avfall med utlekkingsegenskaper tilsvarende de ordinære avfallstypene. Dette farlige avfallet skal ikke deponeres sammen med biologisk nedbrytbart avfall.
- Lett forurensede masser tilsvarende tilstandsklasse 2-5 hvor det foreligger analyser for vurdering opp mot Avfallsforskriften kap. 11. Se forklaring under basiskarakterisering.
Innholdet av organisk karbon (TOC) kan ikke overstige 10%, men det er likevel tillatt å deponere følgende:
- Gateoppsop
- Forurenset jord og forurensede muddermasser
- Ristegods, silgods og sandfangavfall fra avløpsrenseanlegg
- Avløpsslam som ikke tilfredstiller kvalitetskrevene for gjødselvarer
Følgende avfallsfraksjoner er forbudt å deponere ihht. Avfallsforskriften, kapittel 9, §9.4:
a) Biologisk nedbrytbar avfall
b) Flytende avfall
c) Avfall som er eksplosivt, radioaktivt, brannfarlig eller reaktivt
d) Smittefarlig
e) Kasserte dekk (hele eller kvernede)
f) Enhver annen type avfall som ikke oppfyller kriteriene for mottak av avfall, jf. vedlegg II til dette kapittelet
Inert avfall
- Masser klassifisert som inerte. Eksempelvis; ren jord, betong, murstein og takstein.
- Massene skal ikke overstige normverdiene gitt i Forurensningsforskriften, Del 1, Kap. 2, Vedleggg 1 eller eventuelt konsentrasjonsgrensene gitt i Avfallsforskriften kap. 14A, §14a-4.
- Massens innhold av organisk karbon (TOC) kan ikke overstige 3%.
- Grenseverdiene for utlekkingspotensial for inert avfall kan ikke overskrides (se Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.1.1 og Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.1.2.
Inert avfall er stabilt avfall som ikke gjennomgår noe betydelig fysisk, kjemisk eller biologisk omdanning (se Avfallsforskriften kap. 9, §9-3). Opplysninger om avfallets sammensetning og utlekkingpotensial skal underbygges med testing. Testing kreves likevel ikke dersom det stammer fra en og samme kilde og er klassifisert som inert avfall i en av følgende avfallskoder:
Farlig stabilt avfall
Farlig avfall som er stabilt og har et utlekkingspotensial som ikke vil forverres på lang sikt under normale deponiforhold, kan deponeres i en deponicelle for ordinært avfall forutsatt at avfallet ikke overskrider følgende grenseverdier for utlekkingspotensial (se Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.3.1 og Avfallsforskriften kapittel 9, vedlegg II, pkt. 2.3.2).
Må avklares gjennom en utlekkingstest.
Asbest
Asbest skal pakkes inn i to lag med bygningsplast og skal være tydelig merket "asbest" før det leveres på gjenvinningsstasjonen.
For mer informasjon om f.eks materialer som kan inneholde asbest, se Sortere.no